Zestig euro subsidie op waterzijdig inregelen: zo werkt dat met de SEEH

Investeer in isolerende maatregelen en draag bij aan een beter milieu, een lagere energierekening en een comfortabelere woning. Dat is de belofte van de SEEH: de subsidieregeling energiebesparing eigen huis. Wist u € 60,– terugkrijgen van de overheid als u uw verwarmingsinstallatie waterzijdig laat inregelen? En dat u € 100,- op een slimme thermostaat ontvangt?

Veel woningeigenaren gaan al slim met hun verwarming om. Ze verwarmen hun huis zonder energie te verspillen maar met behoud van comfort. Misschien houdt u ook deuren in huis dicht, zet u de thermostaat een graadje lager als u thuis bent, en ‘s nachts op 15 °C.

Zulke tips om te besparen op verwarming hebben vooral zin als de woning goed geïsoleerd is. Verwarming vormt met 55% de grootste kostenpost op uw energierekening dus daar kunt u het meeste voordeel behalen. Let er wel op dat uw woning goed geïsoleerd is voordat u de verwarmingsinstallatie waterzijdig laat inregelen.

Wat betekent de SEEH daarbij?

De SEEH houdt in dat u als woningeigenaar subsidie krijgt als u minimaal twee isolatiemaatregelen hebt laten uitvoeren – muur, vloer, bodem, glas of dakisolatie. De subsidie bedraagt ruwweg een vijfde van de kosten. Bijkomend voordeel is vaak dat uw woning in waarde stijgt. Voor de SEEH komen alle woningeigenaren in Nederland in aanmerking.

Stoken voor de kraaien

Isoleren is hot momenteel en essentieel onderdeel van de energietransitie. De SEEH speelt in op de trend. Want veel mensen stoken voor de kraaien: warmte lekt snel weg via gevel, zolder en vloer en uw stookkosten lopen steeds hoger op. Dus wilt u duurzaam besparen, dan moet u beginnen met de juiste isolatie.

Werk aan de winkel bij 75% van de Nederlandse woningen

Momenteel maakt de overheid isoleren aantrekkelijk met de SEEH. Toch zijn veel woningeigenaren nog niet op de hoogte van de voordelen die eenvoudig te verzilveren zijn. Volgens Milieu Centraal is driekwart van de woningen in Nederland nog niet goed geïsoleerd.

Vraag het uw installateur of aannemer

Of u nu uw wooncomfort wilt verhogen, een gunstiger energielabel wenst omdat u op het punt staat uw huis gaan verkopen, óf vooruitdenkt naar een energieneutrale toekomst: álle woningeigenaren in Nederland kunnen tot 2021 nog profiteren van de SEEH.

Een belangrijke voorwaarde van de SEEH is dat het isolatiewerk door een erkende installateur of aannemer moet worden uitgevoerd. Daarbij geldt een minimumaantal aan te isoleren vierkante meters en u moet gevel, vloer, ramen of dak volledig onder handen laten nemen.

Waterzijdig inregelen + evohome = energie besparen én meer comfort

Ook de aanvullende energiebesparende maatregelen in de SEEH bieden u interessante mogelijkheden, zoals voor waterzijdig inregelen. Daarvoor bedraagt het subsidiebedrag€ 60,– .


Als u dan toch slim en winstgevend bezig bent door uw verwarmingsinstallatie goed waterzijdig in te laten regelen, laat uw oude thermostaat dan vervangen door een slimme thermostaat zoals evohome Wi-Fi van Honeywell Home. Daarop geeft de SEEH € 100,– terug. Dat maakt waterzijdig inregelen en evohome tot een extra gouden combinatie!

Voordelen bovenop de SEEH


Naast de eenmalige subsidie gaat u na installatie structureel en significant besparen op de stookkosten én u profiteert voortaan van een geavanceerd en altijd en overal te bedienen verwarmingssysteem dat veel gemak, controle en comfort geeft.

  • Minder gasverbruik Door waterzijdig in te regelen in woningen kan volgens TNO om en nabij de 10% op stookkosten bespaard worden. De Consumentenbond** geeft aan dat met een goed ingeregelde cv-installatie al snel € 100,– bespaard kan worden, voor oudere woningen kan dat zelfs het dubbele zijn.
  • Meer comfort Keuken al warm, woonkamer blijft koud? Duurt het lang voordat het hele huis op temperatuur is? De radiatoren zijn dan niet goed op elkaar afgesteld. Waterzijdig inregelen levert een aangenaam binnenklimaat op.
  • Rust voor het oor Hebt u last van fluitende en ruisende leidingen? Dan hebt u zeer waarschijnlijk een slecht ingeregelde cv-installatie in huis. Met waterzijdige inregeling zijn hinderlijke geluiden verleden tijd.
  • Geen retourbezoek Waterzijdig inregelen is voor u en uw installateur een relatief kleine investering. U bespaart energie en uw installateur ook: hij hoeft minder vaak aan te rijden om de symptomen van slecht ingeregelde installaties te verhelpen.

Meer informatie

Doe de snelle en praktische subsidiecheck op de website van de RVO
Alle tien de SEEH-voorwaarden kort en duidelijk uitgelegd
uw radiatoren voorzien van een Kombi-TRV en uw cv-installatie waterzijdig inregelen
De T6 Slimme thermostaat van Honeywell Home
De slimme zoneregeling van evohome Wi-Fi van Honeywell Home

* Bron: TNO
**Bron: Consumentenbond