Welke (slimme) thermostaat voor stadsverwarming?

Meer dan een half miljoen[1] Nederlandse huishoudens maakt gebruik van stadsverwarming of blokverwarming. Bij deze regelingen heb je geen eigen cv-ketel, maar krijg je warm water en verwarming vanuit een centraal systeem. Ook wanneer u stadsverwarming heeft is het mogelijk om te profiteren van het optimale comfort van een (slimme) thermostaat. Maar welke thermostaten kunt u allemaal kiezen?

Wat is stadverwarming?

Steeds meer woningen in Nederland worden verwarmd met milieuvriendelijke stadsverwarming. Met deze regeling krijgt u warm water en warmte in huis zonder gebruik van gas. De warmte komt kant en klaar binnen via een netwerk van waterleidingen. Het warme water van de stadsverwarming ontstaat door restwarmte van bijvoorbeeld de industrie. Een mooi voorbeeld is de BioWarmteCentrale in Purmerend, waar stadswarmte wordt opgewekt door verbranding van resthout (biomassa) van Staatsbosbeheer. Dit is als brandstof energieneutraal, waardoor de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet toeneemt. Een variant op stadverwarming is blokverwarming, hierbij komt de warmte uit een centrale cv-ketel in het appartementencomplex.

Voordelen en nadelen

Stadsverwarming is dus ontzettend milieuvriendelijk. Daarnaast is er geen technische installatie (zoals een CV-ketel) nodig in huis, dat scheelt onderhoud en ruimte. Stadswarmte werkt snel en zorgt dat er altijd warmte beschikbaar is, dat is erg comfortabel. Helaas wordt er met dit type verwarming nog steeds veel warmte verspilt. Als u de verwarming niet uitdraait loopt de meter namelijk gewoon door. Dat is zonde van de energie en kan ook leiden tot een hoge energierekening. Gelukkig kan een (slimme) thermostaat van Honeywell zorgen dat uw huis niet wordt verwarmt als dat niet nodig is.

Verschillende regelingen

Stadsverwarming kan op verschillende manieren werken. In de meeste gevallen is er een centrale cv-klep in de meterkast die bediend kan worden met een centrale thermostaat. In andere gevallen is zo’n klep er niet en bedien je de verwarming door de radiatoren zelf open en dicht te draaien. In dat laatste geval is er dus (nog) geen centrale thermostaat aanwezig.
Dat het comfort met stadsverwarming net zo eenvoudig te regelen is als in een woning met een cv-ketel, is niet bij iedereen bekend. In beide situaties is het mogelijk een centrale thermostaat, klokthermostaat of zoneregeling te gebruiken – zelfs bij vloerverwarming. Want een centrale bediening van de verwarming via een thermostaat is wel zo comfortabel.

Centrale bediening van de radiatoren

Wanneer er zich geen centrale cv-klep bevindt wordt de warmte geregeld door de radiatorkranen verder open of dicht te draaien. U herkent deze situatie aan het feit dat er geen centrale thermostaat aanwezig is in huis. Het is hiermee lastig om de temperatuur te regelen, omdat standaard radiatorkranen - zoals de Thera Design - niet aangeven op welke temperatuur ze precies staan ingesteld. Daarnaast loopt de meter gewoon door als je de kranen niet dichtdraait. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die zorgen voor meer gemak, comfort en besparing van energie.

Eenvoudige regeling met radiatorthermostaten

Bent u op zoek naar een eenvoudige en goedkope oplossing? Dan kunt u kiezen worden voor andere thermostaatkranen die de temperatuur duidelijk aangeven. Met onze HR90 radiatorthermostaten is het zelfs mogelijk een volledig weekprogramma te programmeren. Hierbij is geen draadloze thermostaat nodig. Doordat de radiatoren automatisch uitgaan wanneer u dat wilt - bijvoorbeeld als u naar uw werk gaat of gaat slapen - kunt u heel wat energie besparen. Een nadeel is wel dat elke radiator apart moet worden ingesteld. Bij vakantie of een weekendje weg is het dus nodig om elke radiator langs te gaan om het programma te wijzigen. Centraal een lagere temperatuur instellen is niet mogelijk.

Stadverwarming met een slimme thermostaat

Wilt u genieten van optimaal comfort? Kies dan voor evohome Wi-Fi van Honeywell. Dit zoneregelsysteem is gemakkelijk te installeren door gebruik van de draadloze radiatorregelaars. Deze kunnen communiceren met het draadloze evohome bedieningspaneel. Met evohome is het mogelijk om verschillende delen van de woning apart verwarmen. Er kunnen wel 12 zones individueel worden geregeld. Het systeem is volledig te programmeren en eenvoudig te bedienen via de app op smartphone of tablet. Op deze manier kunt u genieten van optimaal comfort, zonder dat u een dure thermostaatklep hoeft te laten installeren.

Stadsverwarming met een centrale cv-klep

Hangt er al een thermostaat aan de wand? Dan heeft u waarschijnlijk stadverwarming met een centrale cv-klep. De beste oplossing is in dit geval de Honeywell stadsverwarmingsregeling. Deze kan worden aangestuurd door vrijwel elke Honeywell aan/uit-thermostaat. Ook kunt u kiezen voor evohome Wi-Fi, als complete zoneregeling of (om te beginnen) als een Single zone systeem. Het systeem kan later altijd nog worden uitgebreid. Op deze manier kunt u genieten van nagenoeg hetzelfde comfort als bij een eigen cv-ketel. Is evohome een stapje te ver? Dan kunt u kiezen voor de simpelere Round Connected Wireless On/Off, welke ook via de handige TCC-app te bedienen is. Een thermostaat van Honeywell zorgt altijd voor een rustige comfortabele verwarming, in tegenstelling tot sommige andere thermostaten.

Tweezonesysteem

Een goedkopere manier om toch te profiteren van twee zones is het tweezonesysteem. Daarbij verdeelt u het huis in twee zones, bijvoorbeeld in beneden en de boven. De ene plaats heeft hierbij vaak een centrale kamer- of klokthermostaat, terwijl de andere met afzonderlijke thermostaatkranen wordt verwarmd. De thermostaatkranen boven kunnen meestal uitstaan, tenzij u bijvoorbeeld op uw werkkamer aan het werk bent. De verwarming beneden kan dan in één keer gemakkelijk uit worden geschakeld met de thermostaat. Op deze manier kiest u bewust welke kamers wel of niet verwarmt worden en kan energie worden bespaard.

Tip: In sommige gebieden is het alleen mogelijk om gebruik ta maken van een 230v netwerk. In dit geval kan er alleen een draadloze thermostaat worden gebruikt, zoals evohome, Round Connected Wireless On/Off of de Chronoterm Wireless.

Meer weten over de mogelijkheden bij stadsverwarming? Onze door Honeywell getrainde installateurs kunnen adviseren over welk systeem het meest geschikt is voor uw woning. Voor meer informatie over onze slimme Connected thermostaten kunt u kijken op getconnected.honeywell.com.

[1] 550.000 huishoudens maakten gebruik van stads- of blokverwarming in 2012