Wat te doen tegen een tikkende verwarming

Een tikkende verwarming is een bekend probleem. Toch weten maar weinig mensen waardoor het komt en wat ze er tegen kunnen doen. Het heeft niet altijd te maken met de ouderdom van uw verwarmingssysteem, want ook een nieuw systeem kan last hebben van het tikkende geluid. Gelukkig is het tikken niet schadijk voor uw systeem.

Waarom tikt mijn verwarming?

De buizen van het verwarmingssysteem hebben heel wat te verduren, ze worden namelijk steeds blootgesteld aan verschillende temperaturen. Metalen kunnen daardoor uitzetten (bij warmte) of krimpen (bij kou). Met het blote oog is dit niet te zien, maar het kan wel de oorzaak zijn van het tikkende geluid. Gelukkig is dit heel normaal en helemaal niet erg. Ook een teveel aan lucht in de leidingen of radiator kan vreemde tikgeluiden veroorzaken, het daarom aan te raden om uw verwarming te ontluchten. Ook loszittende beugels of knellende verwarmingsbuizen kunnen de veroorzaker zijn. U zult het tikkende geluid alleen horen tijdens het opwarmen, zeker wanneer het huis erg snel opgewarmd wordt kan het optreden.

Tip: heeft u net een nieuw verwarmingssysteem laten aanleggen en heeft u direct last van een tikkende verwarming? Dan is het aan te raden even contact op nemen met uw installateur.

Opsporen waar het tikken vandaan komt

Uw verwarming tikt? Het kan bij een regulier verwarmingssysteem lastig zijn om op te sporen waar dit tikken vandaan komt. De enige manier is door alle radiatorkranen dicht te draaien en de verwarming uit te zetten. Als de radiatoren volledig zijn afgekoeld zet u de verwarming aan en draait u de eerste radiatorkraan in de lijn open. Als deze warm is geworden draait u de volgende open en zo verder. Op deze manier kunt u horen op welk punt het tikken ontstaat. Als u de oorzaak van het getik heeft gevonden kunt u de beugel iets losser draaien. Als het probleem van een tikkende verwarming blijft ontstaan kunt u een professional inhuren om de oorzaak op te sporen.

Een modulerende thermostaat

De tikgeluiden ontstaan vooral als de cv-installatie heel snel opwarmt. Een makkelijke oplossing tegen de tikkende verwarmingsbuizen is door de verwarming langzamer te laten opwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een modulerende thermostaat. Hiervoor heeft u wel een ketel nodig die kan moduleren met OpenTherm én een modulerende thermostaat. Een modulerende regeling helpt niet alleen tegen het tikken, maar haalt ook meer rendement uit een laag vermogen van stoken. Daarnaast is het moduleren beter voor het milieu doordat er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten.

Meer controle met een slimme thermostaat

Tegenwoordig zijn er ook slimme thermostaten die die zich volledig kunnen aanpassen aan uw levensritme. Met een uitgebreid verwarmingsschema zorgt zo’n thermostaat ervoor dat uw huis op het juiste moment verwarmd wordt. Daardoor komt u altijd thuis in een warm huis en is snel opwarmen dus niet meer nodig. Met deze manier van verwarmen valt ook nog eens veel energie te besparen, want u kunt nooit meer vergeten de thermostaat laag te zetten. De slimme connected thermostaten van Honeywell zijn daarnaast te bedienen via een app. Mocht u dus toch eerder thuiskomen, dan is de verwarming gemakkelijk aan te zetten – zelfs als u onderweg bent.

Lees meer over onze connected thermostaten op getconnected.honeywell.com

getconnected.honeywell.com

tikkende verwarming