Koolmonoxidemelders van Honeywell Home: gemoedsrust voor het hele gezin

Koolmonoxide ofwel CO is een geurloos, kleurloos en onzichtbaar gas, dat levensgevaarlijk kan zijn. Het ontstaat door onvolledige ontbranding en kan overal voorkomen waar verbrandingstoestellen zoals cv-ketels, een gashaard of een geiser gebruikt worden, bij zowel oude als nieuwe toestellen. In dit artikel gaan we in op de plaatsing en het gebruik van koolmonoxidemelders waarmee u de sluipmoordenaar die koolmonoxide heet vóór kunt zijn.

Vraag om te beginnen uw professionele installateur om tijdig, degelijk en veilig jaarlijks onderhoud van uw cv-ketel en andere verbrandingstoestellen met een risico op CO. Nog geen installateur? Kies een getrainde Honeywell Home-installateur bij u in de buurt die het onderhoud volgens voorschrift van de fabrikant laat uitvoeren.

Een goede CO-melder is onmisbaar – en een goede installateur ook

Van uw installateur mag u degelijk advies verwachten over de juiste CO-melder die koolmonoxide detecteert en tijdig een waarschuwing geeft mocht het onverhoopt toch misgaan. Dat zelfs bij een nieuwe cv-ketel koolmonoxide kan ontstaan en wat daar volgens de brandweer een levensredder bij kan zijn, ziet u in dit nieuwsitem van RTL Nieuws

Daarnaast geeft de installateur tips over de juiste manier voor de plaatsing en beste locatie van melders in uw woning en over de juiste ventilatie. Door uw huis voldoende te ventileren kunnen eventuele schadelijke gassen zich verdunnen voordat ze een te hoge en schadelijke concentratie aannemen.

Laat u uw ketel uitgebreid onderhouden, ventileert u voldoende en hebt u al CO-melders geplaatst om uw huisgenoten te beschermen?

In de XC-serie biedt Honeywell Home drie gebruiksvriendelijke, betrouwbare en autonome koolmonoxidemelders: de XC70, XC100 en XC100D. Deze CO-melders zijn uitgebreid getest en voldoen aan alle wettelijke eisen. Ze zijn gecertificeerd volgens EN50291-1:2010 en EN50291-2:2010. Alle melders geven een luid geluidssignaal zodra ze koolmonoxide detecteren.Het is een zak van levensbelang om uw cv-ketels en andere verbrandingstoestellen uitgebreid te onderhouden en CO-melders te plaatsen om huisgenoten te beschermen. Bijvoorbeeld op uw zolder in die logeer- of speelkamer, of geluidsdichte muziekruimte bij de cv-ketel.

‘Waar moet ik ‘m ophangen?’

Koolmonoxide is voor iedereen gevaarlijk, u ruikt, proeft en ziet het niet. Het is lastig om de juiste locatie van een CO-melder te bepalen. Bij de plaatsing van koolmonoxidemelders moet u denken aan vier zaken. Hebt u daarbij professionele hulp nodig? Vraag het uw installateur!

1 Het is handig om een melder te hangen in iedere ruimte met een mogelijke CO-bron en in elke ruimte waar de bewoners veel tijd doorbrengen.

2 Plaats de melder in een kamer met een verbrandingstoestel zo mogelijk op het plafond, op een tot drie meter afstand van het toestel en niet naast een afzuigkap, ventilatierooster of raam.

3 In kamers waar bewoners veel tijd doorbrengen en waar geen mogelijke CO-bron staat – zoals een slaapkamer – moet de melder op ‘ademhoogte’ hangen. Let op dat de melder niet achter gordijnen of meubels hangt.

4 Gebruikers doen er goed aan de koolmonoxidemelder regelmatig te testen.

Koolmonoxidemelders van Honeywell Home: complete gemoedsrust

Geplaatst, geïnstalleerd en getest? Dan bent u klaar! Alle koolmonoxidemelders uit de XC-serie vereisen weinig onderhoud én Honeywell Home garandeert de juiste werking van de melder voor een periode van zeven (XC70) tot tien jaar (XC100 en XC100D). Daarna is het, zoals gebruikelijk bij koolmonoxidemelders, verstandig om de melder in zijn geheel te vervangen. De sensor wordt na die tijd namelijk minder gevoelig, waardoor hij afwijkingen minder snel oppikt.

Maak ze connected en zie altijd en overal wat er thuis gebeurt

En er is meer wat u kunt doen met uw smartphone of tablet. De koolmonoxidemelders uit de XC-serie van Honeywell Home zijn connected te maken met de C2 Wi-Fi Beveiligingscamera. Deze camera herkent het alarm van zowel koolmonoxide- als rookmelders* en start met opnemen wanneer hij deze geluiden signaleert. U ontvangt vervolgens een pushbericht via de Honeywell Home-app op uw mobiele apparaat. Zo bent u direct op de hoogte van wat er in uw huis gebeurt en kunt u maatregelen nemen.

Een slimmer huis met het Honeywell Home-platform

De C1 Wi-Fi Beveiligingscameraen de C2 Wi-Fi Beveiligingscamera, die beide koolmonoxide- en ook rookalarmsignalen* kunnen herkennen, maken deel uit van het Honeywell Home-platform. Daartoe behoren ook de T6 Slimme thermostaat en de W1 Wi-Fi Waterlekkage en -vorstdetector. Het Honeywell Home-platform is de beste basis voor een smart home: een slimmer, comfortabeler en veiliger huis.

Meer informatie
Koolmonoxidemelders van Honeywell Home zijn het ideale middel om zorgen over de veiligheid uit de wereld te helpen en woningeigenaren de zekerheid en gemoedsrust te geven dat alles onder controle is. Kijk voor meer informatie op de website of neem contact op met uw Honeywell Home-contactpersoon.

* In de FAQ over de C1 en C2 Wi-Fi Beveiligingscamera vindt u een lijst van koolmonoxide- en rookmelders die herkend worden door de camera’s.