Gas besparen met Honeywell Home thermostaten

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om zuinig om te gaan met energie. Gloeilampen worden verbannen en we kiezen voor zuinigere apparaten. Maar wist u dat de grootste besparing te behalen is door uw huis slimmer te verwarmen? Het grootste deel van de energie gaat immers op aan de verwarming. Milieu Centraal liet de TU Delft daarom een onderzoek** doen naar de effecten van energiebesparingsmaatregelen bij selectief stoken.

Waar kunt u op besparen?

Er zijn in huis veel dingen waar u op kunt besparen, dat is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Op het kunt u meer besparen dan op het ander. Zo is er bij verlichting een besparingspotentieel van 3%* van de gemiddelde energierekening - bijvoorbeeld door gloeilampen te vervangen voor led- of spaarlampen - en bij apparaten die elektriciteit gebruiken 18%*. Dit komt neer op ongeveer een halvering van de energiekosten voor verlichting (van gemiddeld 6% van de energierekening naar 3%) en elektrische apparaten (van gemiddeld 36% van de energierekening naar 18%). Hier staat tegenover dat gemiddeld 45%* van de energierekening opgaat aan verwarming. Milieu Centraal liet daarom onderzoeken hoeveel u op de verwarming kunt besparen met behulp door toepassing van verschillende besparingstips.

Besparingspotentieel evohome

De belangrijkste besparingstip van Milieu Centraal is om ongebruikte ruimtes niet te verwarmen. Uit het onderzoek** van TU Delft is namelijk gebleken dat door selectief stoken een grote energiebesparing teweeggebracht kan worden. Selectief stoken houdt in dat de temperaturen in verschillende ruimtes in huis op verschillende tijden verschillend worden ingesteld. Zo ontstaan zones met een verschillende temperatuurregeling, dit wordt ook wel zoneregeling genoemd. Met evohome van Honeywell Home wordt zoneregeling wel heel gemakkelijk. Het duidelijke touchscreen geeft snel overzicht van de temperatuur in elke ruimte. Ook is evohome via een app op smartphone of tablet te bedienen, waardoor u de temperatuur kunt aanpassen waar u ook bent. evohome heeft meerdere functionaliteiten die kunnen helpen met gas besparen:

  • Zoneregeling: ongebruikte ruimte niet verwarmen of maximaal 12 graden***
  • Automatische nachtverlaging: 8 uur per nacht van 20 naar 15 graden
  • Automatisch laag bij afwezigheid: 8 uur per dag
  • Automatisch eerder lager: voor het slapen gaan of voordat men naar het werk gaat
  • Automatisch 1 graad lager: meerdere tijdstippen instelbaar

Wanneer deze vijf functionaliteiten consequent gebruikt worden kan er gemiddeld 37 procent** op de verwarming worden bespaard. Dat komt overeen met een besparing van maar liefst 460 euro per jaar. Dit geldt voor woningen met een cv-installatie met radiatoren of convectoren en een hoogrendement cv-ketel (70% van de woningen).

Besparingspotentieel Round Connected

Ook zonder het uitgebreide evohome systeem kunt u dankzij Honeywell Home nog steeds gas besparen. Onze nieuwe Round Connected thermostaten zijn namelijk ook te bedienen via de Total Connect Comfort-app. Door de app ga je bewuster met je energie om en wordt het gemakkelijker om zuiniger te stoken. De Round Connected heeft verschillende energiebesparende functies die gebruikt kunnen worden:

  • Automatische nachtverlaging: 8 uur per nacht van 20 naar 15 graden
  • Automatisch laag bij afwezigheid: 8 uur per dag
  • Automatisch eerder lager: voor het slapen gaan of voordat men naar het werk gaat
  • Automatisch 1 graad lager: meerdere tijdstippen instelbaar

Wanneer deze functionaliteiten het gehele jaar consequent worden gebruikt kunt u maar liefst 22% van het gas besparen, dan wanneer er geen besparende maatregelen worden toegepast. Dat kan dan zo’n 275 euro schelen op de energierekening.

Wilt u ook direct beginnen met het besparen van energie? Onze door Honeywell Home getrainde installateurs  kunnen u adviseren over welk systeem het meest geschikt is voor uw huis. Voor meer informatie over onze Connected thermostaten kunt u kijken op http://getconnected.honeywell.com/nl/.

*Bron: Milieu Centraal

**Rapport ‘Energiebesparing door selectief stoken bij woningen’, 31 oktober 2013, uitgevoerd door TU Delft in opdracht van Milieu Centraal

***NB De temperatuurinstelling van 12 graden betekent dat alleen wordt verwarmd als de temperatuur daalt tot onder deze ingestelde waarde. Een groot deel van het stookseizoen zal de temperatuur hoger zijn dan 12 graden, afhankelijk van de isolatie, warmtewinst door zoninval en interne warmteproductie en warmte uit aangrenzende ruimtes. Bij een comfortabeler temperatuurinstelling van 15 graden wordt overigens nog de helft van de besparing gehaald.

Gas Besparen