Energiebesparingswens leidt tot verkeerde zuinigheid: vakman schiet te hulp

4 juni 2020 – Zelf klussen of toch een vakman inschakelen? Een keuze die iedereen met een eigen huis weleens heeft gemaakt. Tijd, vaardigheden en budget geven de doorslag. In zijn streven naar zoveel mogelijk energiezuinigheid maakte een huiseigenaar een ongelukkige keuze, die leidde tot een hardnekkig probleem met de vloerverwarming op de begane grond

De man had net een woning aangekocht in een wijk met Vinex-woningen van de eerste generatie. Er was nogal wat werk aan de winkel. Van nature toegerust met twee rechterhanden stortte de man zich vol overgave op de volledige renovatie van de woning. Qua isolatie en energiebesparing bood de woning volop kansen. Daarom klopte hij aan bij een erkende EPA-adviseur, die hem voorzag van een energieprestatieadvies.

Zuinigheid met vlijt?
Op basis van het EPA-advies pakte de kersverse woningeigenaar de woning van vloer tot dak voortvarend aan. Waarbij de subsidie op energiebesparende maatregelen, waterzijdig inregelen en slimme thermostaten (SEEH) hem nog extra motiveerde. Ook op bovenverdiepingen van het pand legde hij vloerverwarming aan. Met de isolerende maatregelen in zijn achterhoofd was de keuze voor een lage aanvoertemperatuur vanuit de cv-ketel snel gemaakt. Zijn gedachte was dat door de goede nieuwe isolatie de woning met minder vermogen en dus minder energie op temperatuur gebracht kon worden. So far, so good.

Slimme zoneregeling met evohome Wi-Fi         
Bovendien koos de bewoner ervoor om in de gehele woning zoneregeling toe te passen, zodat hij alleen de kamers hoefde te verwarmen die in gebruik zijn. evohome Wi-Fi van Honeywell Home is daarvoor dé slimme oplossing die zonder hak- en breekwerk in de woning geïnstalleerd kan worden. En waarmee u altijd en overal bepaalt welke ruimtes in uw huis u verwarmt. Wat de bewoner een extra goed gevoel gaf, was dat hij de vloerverwarmingspomp alléén liet aansturen als er daadwerkelijk sprake was van een warmtevraag.

Keuken en woonkamer worden niet warm
Voor wat de man deed, is absoluut veel te zeggen. Maar hoe weloverwogen, logisch en realistisch zijn handelingen ook klinken: sinds hij de vloerverwarming in gebruik nam, ervaarde hij dat de woonkamer en de keuken niet naar tevredenheid warm werden. Hij riep de hulp in van een getrainde Honeywell Home-installateur bij hem in de buurt. Al snel kwam de aap uit de mouw. Tijdens de verbouwing had de bewoner een aantal tegenvallers voor de kiezen gekregen, waardoor zijn budget snel geslonken was.

De installateur constateerde dat de bewoner de vloerverwarming op de begane grond – een open woonruimte met woonkamer, eethoek en keuken – als één geheel aanstuurde, waarbij hij één centrale evohome-thermostaat in de ruimte gebruikte. In de basis een uitstekende oplossing. Maar tijdens de eerste najaarskou speelde het grote nadeel van deze methode op. De begane grond bleef maar achter op de gevraagde temperatuur, wat de bewonder bijzonder frustreerde.

Technisch gezien had de bewoner bij de installatie een thermostaatventiel in de aanvoerleiding aangebracht, met daarop een draadloze radiatorknop: de HR92-radiatorregelaar van Honeywell Home. De installateur wist dat de stooklijnen verhogen en het vermogen van de cv-ketel minder ver terugregelen geen soelaas zou bieden, en het vervangen van het thermostaatventiel en de HR92 evenmin.

De reden: alle energie die de HR92-radiatorregelaar vanuit de warmtebron doorlaat, wordt volledig gebruikt in het vloerverwarmingssysteem. Naarmate de gevraagde kamertemperatuur nadert, laat de HR92 steeds minder warmte door, en dus ook steeds minder energie in het systeem. En dat uit zich in de vorm van een ‘aanwarmingsprobleem’, waarbij bepaalde plekken in de kamer niet warm worden.

Oplossing                                                                                                        
De installateur verving de HR92 door een klep die bij warmtevraag een volledig open stand heeft zodat er voldoende energie in de mengverdeler van het vloerverwarmingssysteem blijft stromen. En om de cv-ketel goed aan te sturen, installeerde hij een aan/uit-module. Zo was het probleem relatief eenvoudig opgelost.

Weet goed waar u aan begint
Met zelf klussen en energie besparen is natuurlijk niets mis, maar een compleet vloerverwarmingssysteem zelf installeren vraagt om specifieke kennis en kunde plus een gedegen energieadvies. Kortom: weet goed waar u aan begint. Professionele installateurs zijn getraind in de finesses van het installatievak. Ze herkennen de bijzondere details in alle situaties en denken in oplossingen met u mee. Dat bespaart u tijd en geld.

Meer informatie
Honeywell Home-installateur nodig? Vind hier de dichtstbijzijnde!
• De evohome-radiatorregelaar (HR92) van Honeywell Home
• De slimme zoneregeling van evohome Wi-Fi van Honeywell Home
• Alle tien de SEEH-voorwaarden kort en duidelijk uitgelegd
• Doe de snelle en praktische subsidiecheck op de website van de RVO