Thermostaat bij de open haard

In steeds meer huizen is een openhaard te vinden. Soms voor wat extra warmte tijdens de koude wintermaanden, maar ook vaak voor de sfeer. Wanneer je een openhaard hebt is het verstandig een passende thermostaat aan te schaffen. 

In de woonkamer wordt het wanneer de openhaard brandt aangenaam warm. Maar de andere kamers worden dan vaak niet meer verwarmd en kunnen juist oncomfortabel koud worden. Dat is niet prettig wanneer de kinderen bijvoorbeeld boven hun huiswerk zitten te maken. Gelukkig is dit probleem met de juiste thermostaat makkelijk op te lossen.

Het probleem

Bij veel mensen hangt de thermostaat in de woonkamer, dezelfde kamer als waar zich meestal de openhaard bevindt. De thermostaat meet de stralingswarmte van de openhaard en aangezien de ingestelde temperatuur dan meestal wordt overschreden stuurt de thermostaat niet langer de ketel aan. De verwarming blijft uit en de overige kamers in de woning blijven koud

Het eerste wat veel mensen proberen is om de thermostaat tijdelijk erg hoog in te stellen. Door de temperatuur te verhogen naar bijvoorbeeld 25 graden gaat de ketel weer af en toe aan, maar maakt feitelijk overuren om de andere kamers te verwarmen. Om geen warmte te verliezen moeten de radiatoren van de kamers die de openhaard verwarmd worden dichtgedraaid, maar niet iedereen denkt daaraan of neemt daarvoor de moeite. En dat is natuurlijk zonde van de energie.

Dus wat is dan een betere oplossing? Er zijn er verschillende. De beste oplossing is zoneregeling, hiermee kunt u per ruimte de gewenste temperatuur instellen en is een openhaard dus geen probleem meer. 

Weersafhankelijk regelen

Voor ketels die moduleren met OpenTherm, bestaat een simpele oplossing: weersafhankelijk regelen. Onze modulerende klokthermostaten kunnen met slechts een enkele buitentemperatuur-opnemer worden uitgebreid naar een volwaardige weersafhankelijke regeling. Hierbij wordt de verwarming niet langer gebaseerd op de temperatuur in de woonkamer maar op basis van de buitentemperatuur. Honeywell Home heeft verschillende thermostaten die weersafhankelijk kunnen regelen:

Deze oplossing is vrij gemakkelijk toe te passen en voor iedereen betaalbaar. Toch is het nog steeds niet de meest efficiënte oplossing, want de ketel staat vergeleken met zoneregeling vaker aan.

Draadloze thermostaat

De draadloze thermostaat kan op elk gewenst moment op een andere plaats worden gezet. Zelfs als men de thermostaat doorgaans in de woonkamer houdt kan deze, wanneer de haard aangaat, gemakkelijk even in een andere kamer of de gang worden gezet.

Deze oplossing is heel gemakkelijk en kan in meerdere situaties gebruikt worden. Toch zal nu nog steeds de temperatuur van slechts één kamer gemeten worden en daardoor zullen er nog steeds kamers verwarmd worden terwijl dat niet nodig is. Nog steeds wordt er dus energie verspilt.

De beste oplossing: zoneregeling

Honeywell Home biedt ook de mogelijkheid om elke ruimte in de woning apart op temperatuur te regelen. Dus ook als de openhaard aan is wordt elke ruimte gewoon op de gewenste temperatuur verwarmd. Met evohome is de temperatuur van elke ruimte heel gemakkelijk in te stellen. Zelf vanuit de luie stoel én buitenshuis kan via een app op telefoon of tablet de temperatuur worden ingesteld. Op deze manier hoeft u zodra de openhaard aangaat verder niets te doen De temperatuur wordt immers per ruimte gemeten en elke kamer blijft op de gewenste temperatuur. Voor elk type verwarming is zoneregeling met evohome beschikbaar.

Lees meer op getconnected.honeywell.com

Weten hoe evohome in de praktijk werkt? Lees de ervaring van Tita Zeillemakermet evohome en haar openhaard.

thermostaat openhaard