Een koolmonoxidemelder ophangen

Eigenlijk zou iedereen een koolmonoxidemelder in huis moeten hebben. Toch zijn er nog veel mensen die er geen hebben hangen of één van slechte kwaliteit. Nog elk jaar worden er daardoor in Nederland zo’n 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen door koolmonoxidevergiftiging en overlijden er ongeveer 11 mensen door. Het belang van een goede CO-melder mag dus duidelijk zijn. Wilt u een koolmonoxidemelder ophangen? Dan moet dat goed gebeuren. Zo kan veel ellende worden voorkomen.

De gevaren van koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een gas dat kan voorkomen in huizen, caravans en boten. Het ontstaat in een brandstof verbruikend apparaat dat defect is of niet goed wordt geventileerd, bijvoorbeeld een geiser of een gaskachel.

Koolstofmonoxidevergiftiging is levensgevaarlijk. De symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij langere blootstelling wordt dit gevolgd door bewusteloosheid en ten slotte de dood als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen. De symptomen worden meestal niet herkend waardoor het vaak te laat is om in te gijpen. Daarom is het van levensbelang om altijd één of meerdere koolmonoxidemelders te plaatsen. Bekijk de video

Daarnaast is het verstandig om de vorming van CO te voorkomen. Zorg daarom voor een goede en veilige geiser, gaskachel of andere installatie. Professionele installatie, regelmatig onderhoud en voldoende ventilatie in de ruimte waar het apparaat zich bevindt kunnen veel ellende voorkomen. Een CO-melder geeft daarnaast nog extra bescherming. 

Voldoet uw koolmonoxidemelder aan de eisen?

Helaas deugen veel van de koolmonoxidemelders die in Nederland te koop zijn niet. Ze voldoen niet aan de technische eisen of er ontbreken bijvoorbeeld goede gebruiksinstructies. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)*. Wanneer u een CO-melder plaatst die niet voldoet kan dit alsnog gevaarlijke situaties opleveren. De X-series koolmonoxidemelders van Honeywell zijn uitgebreid getest en voldoen wel aan alle wettelijke eisen. Ze zijn gecertificeerd volgens EN50291-1:2010 en EN50291-2:2010. De Europese standaard voor huishoudelijke Carbon Monoxide alarmmelders. Kies dus voor een hoge graad van veiligheid met Honeywell X-series, zo kunnen er levens worden gered.

Waar een koolmonoxidemelder plaatsen?

Het is belangrijk dat er in een woning voldoende melders worden geplaats én dat deze op de juiste plek hangen. Het is in ieder geval te adviseren om naast apparaten die werken op gas een koolmonoxidemelder (CO-melder) te plaatsen. Hang ze ook in de slaapkamers en in kamers waar veel tijd wordt doorgebracht.

 • Idealiter wordt er een koolmonoxidealarm geïnstalleerd in elke ruimte waar zich een brandstof verbruikend toestel bevindt. Dit kan in de woonkamer zijn, de keuken, slaapkamers, badkamers of in de stookruimte.
 • Het is tevens aan te raden een CO-melder te installeren in elke ruimte waar veel tijd wordt doorgebracht, zeker in de slaapkamers.
 • Als u een brandstof verbruikend toestel heeft in meer dan één kamer en het aantal CO-melders is beperkt, dan moeten ruimtes zonder ventilatie voorgaan.
 • Als het brandstof verbruikend toestel zich bevindt in een ruimte die u normaal niet gebruikt, zoals de stookruimte, hang het alarm dan net buiten de kamer. Zo kan het alarm beter gehoord worden.

Caravans en boten hebben andere CO-risico's. Er kunnen bijvoorbeeld gassen van motoren van andere voertuigen en barbecues via de ventilatie naar binnen komen.

 • In caravans en boten hang je de CO-melder in dezelfde ruimte als elk brandstof verbruikend toestel.
 • Tevens moet elke (andere) slaapkamer een eigen alarm hebben.

Waar rekening mee houden?

Het is belangrijk om goed op te letten op welke plek u de koolmonoxidemelder plaatst. Hij mag bijvoorbeeld niet te dicht bij een muur, raam of deur gehangen worden. Houd rekening met de volgende punten al gaat u een koolmonoxidemelder ophangen:

 • In een kamer met een brandstof verbruikend toestel hangt een aan het plafond gemonteerd alarm minstens 300 mm van elke muur.
 • Voor een aan de muur gemonteerd alarm geldt dat het minimaal 150 mm vanaf het plafond moet hangen en hoger dan elk raam of deur.
 • Het alarm moet op horizontale afstand op 1 tot 3 meter vanaf de dichtstbijzijnde rand van het brandstof verbruikend toestel worden geplaatst.
 • Hang het alarm aan dezelfde kant van een eventuele afscheiding als het toestel.
 • Heeft uw kamer schuine plafonds? Hang het CO-alarm dan aan de hoge kant van de ruimte.
 • In slaapkamer en kamers zonder een brandstof verbruikend toestel plaatst u het alarm relatief dicht bij uw ademzone, bijvoorbeeld op het nachtkastje.
 • In een studio hangt u het alarm zo ver mogelijk van de kookapparatuur en dicht bij de plek waar mensen slapen, dezelfde regel geldt voor een caravan of boot met een enkele kamer.
 • In een caravan of boot zijn de twee belangrijkste regels om het alarm niet direct boven een bron van warmte of stoom te hangen en het alarm op een afstand van 1 tot 3 meter vanaf de dichtbij zijnde rand van het toestel te plaatsen.

Waar moet je het vooral niet plaatsen?

Er zijn ook plekken waar je het alarm niet zou moeten ophangen omdat dit de werking kan beïnvloeden. Het alarm moet nooit geïnstalleerd worden:

 • Op een gesloten plek, zoals in een kast of achter het gordijn.
 • Een plek waar het geblokkeerd kan worden door meubels.
 • Naast een deur of raam.
 • Direct boven de wasbak of vlak bij een fornuis.
 • Naast een luchtschacht of ventilatierooster of bij andere ventilatieopeningen.
 • Op plekken waar de temperatuur erg kan schommelen, of deze onder -10 graden Celsius of boven 40 graden Celsius kan komen.
 • Op een natte en vochtige plek.

Een koolmonoxidemelder ophangen

De melders uit de XC-serie van Honeywell zijn eenvoudig en snel te installeren met de bijgeleverde montagekits. Ze hebben geen bedrading nodig en daarnaast zijn ze onderhoudsvrij. Er dienen dus geen onderdelen, sensoren of batterijen te worden vervangen. In de video is precies te zien hoe u de koolmonoxidemelder kunt monteren.

Wil u meer weten over het plaatsen van CO-melders? Onze door Honeywell getrainde installateurs kunnen u voorzien van advies én helpen met de installatie.

*Bron: NVWA

Ook interessant:

Waarom investeren in een nieuwe thermostaat?Bedien uw thermostaat via een appBlokverwarming: een perfecte regeling 

Koolmonxidemelder ophangen