Thermostaat achter slot en grendel

Soms is het handig als niet alle bewoners in een pand toegang hebben tot de bediening van de thermostaat. Of dat de thermostaat niet boven een bepaalde temperatuur kan worden ingesteld. Dit kan wenselijk zijn wanneer de thermostaat in een ruimte hangt die door meerdere mensen wordt gebruikt.

Denk eens aan een clubhuis, een studentenflat of een appartement dat wordt verhuurd. Of wanneer de kinderen thuis de Warmer-knop van de thermostaat hebben ontdekt. Op verschillende manieren kan worden gezorgd dat de verwarming niet voor niets de hele dag staat te branden. Lees hier de tips die letterlijk handenvol geld kunnen besparen. 

De maximum temperatuur verlagen

Een van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om dit te bereiken is door te kiezen voor een thermostaat waarvan de maximum in te stellen temperatuur kan worden verlaagd. Standaard kunnen de Chronotherm-thermostaten tot op 35 graden worden ingesteld, maar door middel van een aanpassing in het installateursmenu kan dit worden verlaagd tot bijvoorbeeld 22 graden Celsius. Hierna is het voor de gebruiker onmogelijk geworden om de thermostaat hoger in te stellen dan 22 graden Celsius. Deze maximum in te stellen temperatuur is te begrenzen bij:

Toetsen blokkeren

Bij andere thermostaten is het mogelijk om de toetsen te blokkeren. Bij de Chronotherm Touch en de Chronotherm Touch Modulation kan het toetsenpaneel op verschillende wijzen worden geblokkeerd. Bij een gedeeltelijke vergrendeling kunnen alleen de Warmer en Kouder toetsen worden bediend, maar is het niet mogelijk om de programma instellingen te veranderen. Ook is een volledige vergrendeling mogelijk.
Vergrendeling van het knoppenpaneel is mogelijk bij:

Externe temperatuuropnemer

Wanneer de hele bediening uit zicht moet blijven bieden sommige thermostaten de mogelijkheid om de regelaar uit te breiden met een externe temperatuuropnemer. De temperatuurmeting wordt dan gedaan op de juiste plaats in de woning, terwijl de bediening op een meer discrete plaats hangt en minder gemakkelijk bereikt kan worden door onbevoegden.

De volgende thermostaten kunt u uitbreiden met een externe temperatuuropnemer:

Draadloos

Ook een draadloze thermostaat kan uitkomst bieden. Deze geeft de gebruiker alle vrijheid om een ideale plaats te kiezen waar de thermostaat kan staan of hangen, een plek waar een goede temperatuurmeting gedaan kan worden maar die toch buiten het bereik ligt van onbevoegden.

Een laatste oplossing is nog altijd de afsluitbare en vandaalbestendige afschermkap TG512A1009, gemaakt om elke thermostaat veilig achter slot en grendel te bewaren, en alleen bereikbaar voor de beheerder. Dit is echter meer een oplossing voor openbare gebouwen.

Meer weten over de mogelijkheden? Onze door Honeywell getrainde installateurs kunnen adviseren over welk systeem het meest geschikt is voor uw woning.