Blokverwarming: een perfecte regeling

Het is een bekende klacht in veel wat oudere woningen in grote steden: vanwege blokverwarming is het niet mogelijk om een centrale thermostaat te gebruiken. De verwarming wordt in deze huizen geregeld door ouderwets de radiatoren open en dicht te zetten. Dat is vervelend en maakt zuinig omgaan met energie lastig. Gelukkig is het in die situaties nu ook mogelijk te genieten van een optimaal comfort, dankzij draadloze regeltechniek.

Blokverwarming móet draadloos

Bij blokverwarming wordt de verwarming in een heel gebouw, zoals een flat, verzorgd door één centrale verwarmingsketel. In de afzonderlijke woningen wordt de verwarming vervolgens geregeld met regelelementen op de radiatoren. Tot nu toe is het in deze woningen niet mogelijk geweest om een centrale thermostaat te gebruiken, zoals in een woning met een eigen verwarmingstoestel wel kan.

Nu er ook draadloze regelapparatuur is, wordt er steeds meer mogelijk. Daardoor kan nu óók bij blokverwarming een moderne en goed geregelde verwarmingsregeling worden geïnstalleerd. Ideaal!

Hoe kunt u geregelde verwarming installeren als u blokverwarming heeft? Dit kan door een combinatie te maken van de draadloze klokthermostaat Chronotherm Wireless met de draadloze radiatorthermostaat HR92.

Het kan altijd beter…

Op elke radiator wordt in dit geval een HR92 radiatorthermostaat gemonteerd. Deze staat in verbinding met de draadloze klokthermostaat, die meestal in de woonkamer staat of hangt. De klokthermostaat kan, zoals elke andere klokthermostaat, van een weekprogramma worden voorzien. ‘s Morgens zet de thermostaat de radiatoren open tot de gewenste temperatuur is bereikt. En aan het einde van de dag zorgt hij ervoor dat alle radiatoren gezamenlijk worden dichtgezet. Het is nooit meer nodig om alle kamers na te lopen om de verwarming dicht te zetten voor de nachtverlaging of tijdens afwezigheid. Op deze manier kunt u op een gemakkelijke manier zuinig omgaan met energie.

Wie voor deze oplossing kiest kan het zelfs nog een beetje mooier krijgen door te kiezen voor een andere draadloze regelaar, evohome. Met evohome is het mogelijk om de woning in te delen in verschillende kamers (zones) die onafhankelijk van elkaar kunnen worden verwarmd. Evohome biedt daarnaast de mogelijkheid om de verwarming op afstand te kunnen bedienen via een app op uw smartphone of tablet. Zo kunt u van over de hele wereld contact maken met evohome om de temperatuur in uw woning te regelen, zelfs bij een huis met blokverwarming. 

… maar ook simpeler

Als het allemaal ook iets simpeler mag, kan er een oplossing worden gevonden in de TheraPro HR90, het ‘kleine broertje’ van de HR92. Dit is een stand-alone radiatorthermostaat die van een weekprogramma kan worden voorzien. Een kleine klokthermostaat voor op de radiator dus. Een centrale thermostaat is dan niet nodig. U kunt alle verschillende radiatoren op die manier van hun eigen weekprogramma voorzien, en het is hiermee mogelijk om desgewenst per kamer een ander tijd/temperatuurschema in te stellen. Maar in alle gevallen zorgt u ervoor dat alle kamers niet meer worden verwarmd wanneer iedereen gaat slapen.

Heeft u blokverwarming en wilt u deze graag op een gemakkelijke manier kunnen regelen met een van onze systemen? Vind dan nu een Honeywell installateur in uw buurt die u verder kan helpen.

Blokverwarming HR92 radiatorthermostaat honeywell

Blokverwarming evohome