In de media

Al het laatste nieuws omtrent Honeywell Home Nederland.

Onderzoek naar comfort in huis

Onderzoek naar comfort in huis

25-11-2013

Nederlandse thuiswerkers lijden kou in hun werkkamer deze winter

  • Ongeveer de helft werkt af en toe thuis, terwijl tweederde het soms of vaak koud heeft in de werkkamer
  • Ruime meerderheid vindt de woonkamer de warmste, meest comfortabele ruimte in het huis en 46 procent werkt daar dan ook het liefst

AMSTERDAM, 25 november 2013 – Een recent onderzoek in opdracht van Honeywell Home laat zien dat zestig procent van de Nederlandse thuiswerkers bereid is in te leveren op comfort door te werken in een koude werkkamer. Onderzoeksbureau Team Vier verrichtte het onderzoek onder 661 Nederlandse huiseigenaren met centrale verwarming in huis en concludeerde dat in bijna de helft van de huishoudens (48 procent) een of meerdere gezinsleden thuiswerken. De meerderheid van de thuiswerkers (ongeveer zestig procent) doet dit tenminste acht uur per week en 23 procent werkt meer dan zeventien uur per week vanuit huis.

Bijna negentig procent van de respondenten zegt dat zijn woonkamer de meest comfortabele ruimte in huis is en bijna tachtig procent vindt het ook de warmste ruimte. 46% van de thuiswerkers geeft dan ook de voorkeur aan werken in de woonkamer.

“Het is logisch dat mensen ervoor kiezen om te werken in hun woonkamer. Maar de werkkamer – met alle boeken, mappen en handige werkspullen binnen handbereik – blijft dan onbenut”, zegt Bob Heil, country salesleader bij Honeywell Home. “Werken in een koude ruimte is niet nodig. Met de winter in aantocht zouden deze mensen eens kunnen kijken naar zoneregeling. Daarmee regel je per ruimte de juiste temperatuur op het juiste moment. Zit je van negen tot vijf in de werkkamer, dan stel je daar een comfortabele temperatuur in en zet je de verwarming lager of helemaal uit in de kamers die je niet gebruikt. Dit bespaart niet alleen energie en geld, maar zorgt er ook voor dat thuiswerkers zich comfortabel voelen en geconcentreerd blijven.”

Bijna negentig procent van de respondenten vindt de temperatuur een belangrijke indicator voor comfort. De meest comfortabele temperatuur in huis overdag is gemiddeld 20 graden. De gemiddelde temperatuur waarbij de respondenten het koud hebben in hun huis is iets lager dan vijftien graden.

Zoneregeling

De meeste thermostaten zijn gemonteerd in de woonkamer; dat is dan ook de plek waar de temperatuur wordt gemeten. Door de thermostaat hoger te zetten, slaat de cv-ketel aan en verwarmt deze het hele huis. Maar het wordt niet in alle ruimtes precies zo warm als in de woonkamer, waar de thermostaat hangt. Installatie van zoneregeling, dat gebruik maakt van thermostatische radiatorkranen, maakt het mogelijk verwarming in elke kamer apart te regelen, zodat elke ruimte comfortabel aanvoelt. Zo heb je de juiste temperatuur in de juiste kamer, wanneer dat nodig is. Met de evohome-app van Honeywell Home hebben huiseigenaren de controle over het comfort in hun huis, waar ze ook zijn en wanneer ze ook willen. Hiermee creëren ze de juiste leefomgeving voor elke kamer en verspillen minder energie.

Het onderzoek

Honeywell Home gaf onderzoeksbureau Team Vier opdracht onderzoek te doen. In totaal zijn 661 volwassenen in Nederland online ondervraagd over hun verwarmingsgewoonten. 52 procent van de respondenten is vrouw en 48 procent man. Alle respondenten zijn huiseigenaar en hebben een cv-ketel. Het kwantitatieve onderzoek is online uitgevoerd in week 38 en 39 in 2013. De resultaten zijn getoetst op een significantieniveau van 95 procent.