In de media

Al het laatste nieuws omtrent Honeywell Home Nederland.

Onderzoek: Honeywell’s evohome gemiddeld 37 procent energiebesparing per jaar

Onderzoek: Honeywell’s evohome gemiddeld 37 procent energiebesparing per jaar

01-12-2014 - Persmededeling
  • Gemiddeld huishouden bespaart tot gemiddeld 37 procent op gasverbruik met evohome
  • Milieu Centraal: meeste energiebesparing in huis te behalen met zoneregeling
  • Investering in evohome in drie jaar terug te verdienen

Amsterdam – Huishoudens kunnen gemiddeld 460 euro* per jaar besparen op hun energierekening. Dit staat gelijk aan gemiddeld 37 procent besparing op gasverbruik per jaar. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek door de TU Delft, in opdracht van Milieu Centraal. Alle onderzochte besparingsfuncties zitten standaard in het slimme Honeywell evohome-systeem. Met evohome slimme zoneregeling van Honeywell kunnen deze besparingen automatisch gerealiseerd worden. De investering in evohome is hierdoor gemiddeld binnen drie jaar terug te verdienen, bijna drie keer zo snel als zonnepanelen.

TU Delft onderzoek

TU Delft onderzocht de effecten van selectief verwarmen in Nederlandse huizen. Daarbij namen ze zes energiebesparende tips van Milieu Centraal mee in het onderzoek. In evohome van Honeywell kun je al deze energiebesparingstips automatisch toepassen. Het resultaat: een gemiddeld huishouden kan tot gemiddeld 37 procent besparen op gasverbruik dankzij evohome. Dit staat gelijk aan gemiddeld 460 euro per jaar. De maatregel die de meeste energie bespaart is zoneregeling; dit komt vooral doordat ongebruikte ruimtes in huis niet verwarmd worden. Dit bespaart gemiddeld 200 euro per jaar.

Zes energiebesparende tips van Milieu Centraal

  1. Zet de thermostaat ’s nachts op vijftien graden. Je bespaart hiermee gemiddeld tachtig euro per jaar.
  2. Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen op vijftien graden, je huis koelt niet zo snel af. Je bespaart zo nog eens gemiddeld twintig euro per jaar extra.
  3. Zet de thermostaat overdag op vijftien graden als je meer dan twee uur weg bent van huis.
  4. Verwarm alleen de kamers in huis die je daadwerkelijk gebruikt en sluit deuren. Dus verwarm hallen, opslagruimtes en ongebruikte ruimtes niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 200 euro per jaar.
  5. Verwarm je slaapkamer niet warmer dan twaalf graden. Daarmee bespaar je gemiddeld zeventig euro per jaar.
  6. Zet de thermostaat overdag een graad lager als je thuis bent. Zet hem bijvoorbeeld op negentien graden overdag en op twintig graden in de avond, als je minder actief bent. Slechts een graad verschil kan je al tachtig euro per jaar besparen.

Energie bespaartips en evohome

Evohome combineert diverse slimme technologieën die specifiek zijn ontworpen om energie te besparen. Dankzij programmeeropties is het mogelijk om de temperatuur in een ieder kamer ’s nachts – en uiteraard bij afwezigheid overdag – vanzelf op vijftien graden te zetten. Met zoneregeling is de temperatuur per kamer te regelen en zijn ongebruikte kamers op een lagere temperatuur in te stellen. Dankzij de Optimale Stop-functies gaat de verwarming eerdere laag voordat je naar bed gaat. evohome merkt wanneer een raam open is blijven staan en past je verwarming daar automatisch op aan. Het systeem leert hoe een huis opwarmt en afkoelt door het jaar heen. Dankzij intuïtieve bedieningsopties – via het bedieningspaneel of de Total Connect Comfort-app voor smartphone en tablet – zijn standaardinstellingen eenvoudig aan te passen wanneer nodig. Denk aan het later aanzetten van de verwarming als je laat thuis komt.

“Consumenten zijn de laatste jaren steeds bewuster van hun energieverbruik”, zegt Mariken Stolk, Senior Communicatieadviseur bij Milieu Centraal. “Meer en meer huiseigenaren en -ontwikkelaars hebben bijvoorbeeld zonnepanelen geïnstalleerd. Echter, dit onderzoek van de TU Delft toont aan dat zoneregeling ook een zorgeloze manier biedt om geld te besparen en het milieu te ontzien. Hierdoor is het een solide investering voor een grote groep consumenten. Het is goed om te investeren in natuurlijke energiebronnen, maar uiteindelijk moeten we ook energieverspilling tegengaan. Gasverbruik bepaalt 45 procent van de energierekening in Nederland. Dit onderzoek van TU Delft toont aan dat er nog steeds veel te besparen is op verwarming, zodra mensen bewuster zijn van hun gebruik. Daarom raadt Milieu Centraal eenvoudig te gebruiken zoneregeling ten zeerste aan.”

“We zijn allemaal zeer bewust als het gaat over ons lichtgebruik. Elke keer als we een kamer verlaten, doen we het licht uit om energie te besparen. Maar als het gaat over onze thermostaat zetten we deze niet lager als we een bepaalde kamer niet gebruiken. Op basis van dit onderzoek maakt Honeywell inzichtelijk hoeveel iemand kan besparen met evohome – en dat op lokaal niveau. Omdat het onderzoek is uitgevoerd in Nederland, is de data gebaseerd op de karakteristieken van Nederlandse huishoudens”, zegt Cees Tuinman, Marketing Leader bij Honeywell. “Het maakt niet uit of mensen al enkele van de bespaartips van Milieu Centraal consequent toepassen. Je kunt namelijk nog meer besparen zonder in te leveren op comfort. “

Evohome van Honeywell bedient de verwarming per kamer geheel draadloos – de juiste temperatuur op de juiste plek en op het juiste moment. Het systeem is te bedienen via een bedieningspaneel met touchscreen en de Total Connect Comfort-app.

Meer informatie over evohome: getconnected.honeywellhome.com. Voor meer informatie over energiebesparende tips, advies op maat of om de verwarmen zonder verspillen game van Milieu Centraal te spelen ga naar familiewarmpjes.nl

*Bron: Milieu Centraal. De energiebesparing is gebaseerd op het gewogen gemiddelde van de gehele woningvoorraad in Nederland, bij toepassing van zes selectief stoken tips van Milieu Centraal (1. nachtverlaging 8 uren per nacht 20 naar 15 graden, 2. laag bij afwezigheid 8 uren per dag, 3. 1 uur eerder lager zetten 's avonds en voor vertrek, 4. Verwarm de slaapkamers niet boven de 12 graden, 5. 1 graad lager, 6. niet verwarmen van ongebruikte ruimtes of maximaal 12 graden). Dit geldt voor het meest voorkomende type cv-installatie met radiatoren of convectoren en een hoogrendement cv-ketel (circa 70% van de woningen). Daarbij is uitgegaan dat men nog geen bespaartips toepaste en een prijs van 1 m3 gas van €0,65 (prijspeil 2013/2014) gehanteerd.